Wanneer is lekdetectie of wel lekkage opsporen noodzakelijk?

Lekdetectie is nodig als je last hebt van een lekkage, vochtplekken op het plafon, muren of vloer, schimmel, waterschade, overmatige waterverbruik, stormschade, cv drukverlies en je weet niet wat de oorzaak of exacte locatie van het lek is of voor het opnemen van de gevolgschade van een gebeurtenis.

 

Voor wie?

Voor particulieren, verzekeringen, VvE's, Loodgieters, Installatiebedrijven, aannemers, rechtsbijstand, contra-expertise, makelaar, vastgoedbeheerders, woningbouwverenigingen, etc. etc.

 

Hoe wordt het lekkage opgespoord ?

Een lekdetectie expert zal dan door middel van speciale apparatuur, kennis, kunde en ervaring het lek opsporen en een rapport opmaken met de exacte locatie, gevolgschade, wat allemaal beschadigt is als gevolg van de lekkage en adviseren hoe het best kan worden herstel.

 

Aan de hand van dit rapport kan je de lekkage laten oplossen en voorkom je extra kosten.

 

Wat kan wijzen op een lekkage? Vochtplek, waterverbruik, beschadigen vloer........

Een lekkage in huis is niet altijd makkelijk op te sporen. Soms is het niet eens duidelijk dat er sprake is van een lek en kan het maanden of zelfs jaren onopgemerkt blijven. Het is vaak pas als de gevolgen ervan zichtbaar worden, dat men denkt aan een waterlek. Volgende problemen kunnen wijzen op zo’n lek:

 

1. Waterschade en vochtplekken

Waterschade door een lek in een van de leidingen of afvoeren blijft vaak lang onopgemerkt omdat de leidingen meestal achter de muur zijn weggewerkt. Wanneer je vocht- of schimmelplekken op de vloer, muren of het plafond opmerkt, laat je best zo snel mogelijk een lekdetectie uitvoeren. Waterschade kan zich namelijk snel uitbreiden naar andere plaatsen in huis dan waar het waterlek effectief zit. Vocht- of schimmelplekken op een bepaalde plek betekenen dus niet dat het lek zich ook op die plaats voordoet.

 

2. Hoge energierekening

Een waterlek kan ook schade toebrengen aan isolatie. Bepaalde soorten isolatiemateriaal, zoals rotswol of glaswol, zijn niet bestand tegen vocht en verliezen als gevolg daarvan hun isolerende vermogen. Hierdoor zal je meer energie verbruiken om je woning te verwarmen. Zijn jouw energiekosten plots hoger dan normaal, dan kan dat wijzen op een lek. Ook hier is het waterlek opsporen belangrijk om verdere schade aan de isolatie en hoge energiekosten te voorkomen.

 

3. Hoge waterrekening

Het is aangeraden om jouw waterfactuur altijd goed te controleren. Valt het bedrag op de waterfactuur plots veel hoger uit dan normaal en merk je een hoger waterverbruik op? Dan kan dat wijzen op een waterlek. Controleer in dit geval ook je watermeterstand. Noteer de waterstand voor het slapengaan, wanneer je er zeker van bent dat niemand nog water zal gebruiken. Is de waterstand ’s ochtends gestegen? Dan mag je er zeker van zijn dat er een lek is. Het lek opsporen via een lekdetectie is dan de boodschap.